Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy, jako jedna z przyczyn kolki niemowlęcej

Nietolerancja laktozy jest częstym czynnikiem wywołującym kolkę u niemowląt. Nietolerancja laktozy to sytuacja, kiedy układ pokarmowy maluszka nie radzi sobie z trawieniem laktozy, czyli cukru mlecznego, który występuje w mleku. Przyczyną może być zbyt mała ilość laktazy – enzymu, który jest odpowiedzialny za trawienie laktozy. Laktoza to cukier mleczny, który jest głównym węglowodanem znajdującym się w mleku matki, jak również w mieszankach mlecznych. U małych niemowląt może wystąpić niedobór laktazy – enzymu trawiącego ten cukier w jelitach. Pozostający w przewodzie pokarmowym cukier ulega fermentacji z produkcją dużej ilości gazów, co jest przyczyną wzdęć.
 
Niedobór laktazy powoduje niedostateczny rozkład laktozy zawartej w mleku matki lub mleku sztucznym. Umożliwia to przechodzenie niestrawionej laktozy do jelita grubego. Staje się wtedy substratem dla pałeczek kwasu mlekowego i bifidobacterii w okrężnicy, które rozkładają ją w procesie fermentacji na kwas mlekowy i wodór.

  • Gwałtowne wytwarzanie wodoru w jelicie grubym rozpiera okrężnicę wywołując wzdęcia i uczucie bólu z tym związane.
  • Ciśnienie osmotyczne wywoływane przez laktozę i kwas mlekowy w okrężnicy powoduje napływ wody, który prowadzi do dalszego rozszerzenia jelit i biegunki o kwaśnym pH stolca.

Delicol w naturalny sposób eliminuje przyczynę kolki, dostarczając laktazy, enzymu niezbędnego do prawidłowego trawienia laktozy.

Strona korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług, zgodnie z Polityką Prywatności.